Wat zijn de vooroordelen over intelligentie?
Over IQ, intelligentie, hoogbegaafdheid en slimme mensen bestaan veel vooroordelen en misvattingen. We hebben hieronder de belangrijke mythes over intelligentie op een rij gezet.
1. Mensen met een hoog IQ hebben veel kennis
Klopt niet. Veel mensen denken dat slimme mensen automatisch veel kennis hebben en alwetend zijn. Maar dat is niet waar. Intelligente mensen kunnen snel veel informatie verwerken. Daarom zijn ze goed in een IQ-test. Maar heel veel van iets weten, zegt niets over je vermogen om in een korte tijd vragen te beantwoorden waarbij je logisch moet kunnen redeneren. Slimme mensen hebben minder moeite met leren. Maar ook mensen met een gemiddeld IQ kunnen heel veel verstand van iets hebben of ergens goed in zijn. Omdat ze er interesse in hebben en er veel tijd aan hebben besteed of besteden.
2. Mensen met een hoog IQ hebben een lager EQ
Klopt niet. Veel mensen met een hoog IQ zijn heel sociaal en veel slimme mensen zijn minder sociaal. Een hoog EQ heeft vooral met je persoonlijkheid te maken. Zoals je score op de kenmerken extraversie of vriendelijkheid. Of je wel of niet sociaal bent, staat los van je intelligentie. Er is dus geen verband tussen intelligentie en persoonlijkheid. Meer info hierover kan je lezen op Wat Zijn De Grootste Verschillen Tussen IQ En EQ?
3. Mensen die goed zijn in schaken hebben een hoog IQ
Klopt niet. Er zijn inderdaad grandmasters (topschakers) waarvan bekend is dat ze een extreem hoog IQ hebben. Maar er zijn ook grandmasters waarvan bekend is dat ze een gemiddeld IQ hebben. Deze grandmasters zijn vooral heel goed in dat ene ding; schaken. Dit bewijst dat als je heel veel uren steekt in een bepaalde skill (vaardigheid), dat je daar dan heel erg goed in kan worden. Ook als je een gemiddelde intelligentie hebt. Wil je weten welke schaakgrootmeesters een hoog en gemiddeld IQ hebben? Lees dan het Engelstalige artikel op The Chess Journal.
4. Intelligentie kan je verhogen door training
Klopt niet. Je algehele intelligentieniveau kan je niet verhogen door middel van testjes en ‘brain trainingen’. Wel kan je hoger scoren op een IQ-test als je van tevoren de juiste IQ-testen oefent. Je scoort dan tijdelijk hoger op een IQ-test maar je wordt er niet slimmer door. Als je heel veel sudoku’s speelt, word je daar beter in maar je wordt niet beter in ruimtelijk inzicht. Het maken van bepaalde testen of brain trainers generaliseert dus niet. Dus oefenen voor een assessment heeft wel zin maar je wordt er niet slimmer van. Maar het is wel verstandig om te doen.
5. Klassieke muziek vergoot je intelligentie
Klopt niet. Er bestaat een fabel dat als je als jong kind, zelfs al in de buik van je moeder, naar klassieke muziek luistert, je slimmer wordt. Intelligentie zou je dus kunnen verhogen door kinderen structureel naar klassieke muziek te laten luisteren. Hiervoor is geen bewijs voor gevonden. Misschien dat ouders met een hoog IQ dit denken en hun kinderen inderdaad heel slim blijken te zijn. Maar dat komt waarschijnlijk door het genetische effect. De kans dat een kind een hoog intelligentieniveau heeft, wordt sterk bepaald door de genen van de ouders. En niet door het feit of het kind naar klassieke muziek luistert.
6. IQ bepaalt je intelligentie
Klopt niet. Een van de grootste misvattingen over IQ is dat het de enige maatstaf is voor intelligentie. IQ-testen meten slechts enkele aspecten van intelligentie, zoals logisch redeneren en probleemoplossing. Maar er zijn veel andere vormen van intelligentie, zoals interpersoonlijke intelligentie, creativiteit en muzikale intelligentie, die niet worden gemeten door IQ-testen. Een IQ-test is een manier om mensen te selecteren op hun vermogen tot logisch redeneren.
7. Een hoog IQ is een garantie voor succes
Klopt niet. Hoewel een hoog IQ kan bijdragen aan academisch succes en goede prestaties op bepaalde gebieden, is het geen garantie voor succes in het leven. Andere factoren, zoals motivatie, sociale vaardigheden en geluk spelen ook een belangrijke rol in het bepalen van het succes van een persoon. Iemand die bijvoorbeeld heel gedreven is maar minder slim zal waarschijnlijk succesvoller zijn dan een lui en zeer intelligent persoon. Wil je weten wat voor persoonlijkheidskenmerken jij bezit en wat dit betekent voor je carrière? Doe dan de persoonlijkheidstest op Jobpersonality.
8. Slimme mensen doen geen domme dingen
Klopt niet. Domheid is niet het tegenovergestelde van intelligentie. Domheid en intelligentie zijn twee verschillende dingen. Domheid is eigenlijk iets doen terwijl je kan weten dat de gevolgen slecht zullen zijn. Dus ook slimme mensen doen domme dingen. Ze roken sigaretten of drinken bijvoorbeeld alcohol terwijl ze weten dat het zeer ongezond is. Wel zijn er situaties of omstandigheden denkbaar die vaker leiden tot dom gedrag. Meer informatie hierover vind je in het artikel domheid en intelligentie.