Het beroep van programmeur wordt ook vaak hét beroep van de toekomst genoemd. Steeds meer dingen moet je online of via een app doen. Daarnaast zijn er steeds banen die worden overgenomen door robots en slimme software. Hiervoor heb je programmeurs nodig en de verwachting is dan ook dat er de komende jaren veel vraag zal zijn naar mensen die in dit vak uitblinken. Als programmeur houd je je bezig met het ontwikkelen van nieuwe of het optimaliseren van bestaande software. Om computersoftware te kunnen schrijven heb je natuurlijk speciale vaardigheden nodig. Maar moet je ook slim zijn om te kunnen programmeren? Moet je als programmeur met andere woorden een hoog IQ hebben?
Wat je als programmeur zoal kan maken
In de loop der jaren is het internet en het aantal applicaties op je mobiele telefoon enorm gegroeid. Eigenlijk is er geen bijna geen plek, beroep of organisatie meer te bedenken zonder softwaretoepassingen. Deze enorme ontwikkeling zorgt er ook voor dat er meer vraag is naar verschillende soorten programmeurs is. In de beginjaren kon je als programmeur bijvoorbeeld een eenvoudig spelletje als snake maken, tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of een programmeur heeft eraan gewerkt. Het gaat daarbij niet alleen om dingen voor vermaak en entertainment, ook belangrijke dingen zoals een VPN Google Chrome (beschermde internetverbinding) worden door een programmeur gemaakt. Met deze baan kun je dus echt bijdragen aan het veiliger maken van het internet en mensen helpen om hun persoonlijke gegevens te beschermen. Er zijn zelfs programmeurs die gespecialiseerd zijn in het beveiligen tegen hackers en die heten dan een ethical hacker. Een handig overzicht van verschillende soorten programmeurs vind je op programmeer beroepen.
Aan de hand van praktijkervaring programmeur worden
Programmeur is zeker een beroep waarbij er veel succesvolle mensen zijn die zichzelf de juiste vaardigheden hebben aangeleerd. Iemand die in zijn of haar vrije tijd veel achter de computer zit, zal vanzelf een soort handigheid ontwikkelen. Op het internet zijn er meer dan voldoende programma’s en tutorials te vinden waarmee iemand zichzelf een of meerdere programmeertalen aan kan leren. Echt goede programmeurs zijn daarmee al vroeg begonnen, waardoor ze helemaal op eigen houtje in het vak kunnen excelleren.
Volgens mensen uit het vak, die programmeur zijn, is ervaring veel belangrijker dan je achtergrond of een hoog IQ. Een groot deel van de werkzaamheden bestaan namelijk uit het adequaat reageren op de problemen die zich voordoen en degenen met veel ervaring kunnen dat veel beter. Dus ook als je al je hele leven een andere baan hebt gehad, bijvoorbeeld in de horeca, kun je met de juiste kennis zeker ook als programmeur aan de slag. Zo lang je maar kunt laten zien dat je de juiste vaardigheden bezit.
Moet je slim zijn om te kunnen programmeren?
Heb je een hoog IQ nodig om een programmeur te zijn? De relatie tussen intelligentie en carrière is minder groot dan veel mensen denken. Dat geldt ook voor het beroep van programmeur. Een hoog IQ is bijvoorbeeld geen garantie voor succes, maar zal er aan de andere kant zeker voor zorgen dat je sneller leert programmeren. Maar om echt goed te kunnen programmeren moet je een bepaalde specialisatie (programmeertaal) kiezen en dan voldoende uren maken. Een minder slim iemand die veel programmeer ervaring heeft, zal dan een betere programmeur zijn dan iemand die heel slim is maar minder ervaring heeft in die ene programmeertaal.
Daarbij moet je er rekening mee houden dat programmeren een erg frustrerende taak kan zijn. Doorzettingsvermogen is daarom misschien wel een nog belangrijker vereiste dan een hoog IQ. Een hoog IQ kan dus heel handig zijn, maar het is zeker niet genoeg om echt goed te worden in programmeren.