Figurenreeksen worden veel bij IQ testen en assessments gebruikt. Maar hoe werken figurenreeksen bij een IQ test nu precies? Kan je figurenreeksen oefenen? En wat zijn de nadelen van figurenreeksen?
Hoe werken figurenreeksen bij een IQ test?
Bij figurenreeksen draait het puur en alleen om non-verbaal analytisch vermogen. Dat betekent dat je op basis van een reeks van figuren moet voorspellen hoe het volgende figuur eruit komt te zien. Woordkennis of taalvaardigheid zijn bij dit soort reeksen niet van belang. Dit soort reeksen zijn erg populair bij assessments en IQ-tests omdat deze toegankelijker zijn voor mensen die een bepaalde taal niet erg machtig zijn en je toch een indicatie wilt krijgen van iemands analytisch vermogen. Hieronder staat een voorbeeld van een figurenreeks vraag.
Welke afbeelding moet er op de plek van het vraagteken staan? Het juiste antwoord is a. Er gaat iedere keer een bolletje af en de pijl is de ene keer zwart en de volgende keer weer wit. Dus het juiste antwoord is de figuur met een bolletje en een witte pijl die naar rechts wijst.
Bij veel IQ testen met figurenreeksen worden de vragen steeds moeilijker. In bovenstaande voorbeeld staan vrij weinig vormen en gebeurt er ook niet heel veel. Het aantal vormen kan natuurlijk toenemen en de verandering van elke vorm kan ook steeds moeilijke worden. Zo zou de pijl tegen de klok in kunnen gaan draaien. De bolletjes kunnen naast toe- en afnemen ook op een bepaalde manier gegroepeerd worden. Ze kunnen bijvoorbeeld elkaar aanraken en in een volgende figuur weer los van elkaar staan. Figurenreeksen kunnen met andere woorden heel complex worden. In de volgende drie voorbeelden van figurenreeksen kan je zien wat voor reeksen nog meer kunnen voorkomen.
Voorbeeldvragen figurenreeksen
Figurenreeks 1
Oplossing: Antwoord e. In het eerste plaatje staat een driehoek, in het tweede plaatje een vierhoek, etc. In het vierkant met het vraagteken moet dan een figuur met zeven hoeken kommen te staan.
Figurenreeks 2
Oplossing: Antwoord c. Zelfde figurenreeks als hiervoor. Dus van driehoek, naar vierhoek, etc. In het vierkant met het vraagteken moet weer een zevenhoek staan. Alleen is deze bijna ‘gevuld’, niet helemaal. In ieder volgend figuur stijgt de ‘vloeistof’ net zo veel als in de figuur daarvoor. Je moet dus goed kijken en bepalen hoe groot de stijging is in de volgende figuur.
Figurenreeks 3
Oplossing: Antwoord b. Zelfde figurenreeks als hiervoor. Dus van driehoek, naar vierhoek, etc. In het vierkant met het vraagteken moet weer een zevenhoek staan. Het aantal zwarte gaten (zwarte cirkels) neemt bij elke figuur met eentje af. Dus in het vierkant met het vraagteken moet een zevenhoek met twee gaten (zwarte cirkels) staan zonder een gat buiten het object (zoals bij antwoord e.).
Kan je figurenreeksen oefenen?
Zoals alle soorten IQ testen kan je figurenreeksen ook oefenen. Sterker nog, het is zelfs heel verstandig om dit soort vragen te oefenen. Je ontdekt dan wat voor denkoplossingen er gebruikt worden. Je leert hierdoor wat voor soort vragen er gebruikt worden waardoor je beter zal gaan scoren op een test met figurenreeksen.
Op oefenassessment.nl kan je nog meer figurenreeksen oefenen.
Nadeel van figurenreeksen
Het voordeel van een IQ test met figurenreeksen is ook meteen een nadeel. Figurenreeksen worden vooral gebruikt met het idee dat mensen van verschillende culturen en achtergronden met elkaar vergelijken kunnen worden. Een test met figurenreeksen bevat dus nauwelijks taal. Ze zeggen dus heel weinig over iemands verbale intelligentie. Maar ook andere vormen van intelligentie, zoals ruimtelijk inzicht, worden niet gemeten.
Volgens sommige psychologen is dat geen probleem omdat een hoge score op figurenreeksen een goede indicatie zal zijn voor iemands algehele intelligentieniveau. Maar er zijn ook genoeg psychologen die het hier niet mee eens zijn. Zij zeggen dat er verschillende soorten intelligentie bestaan en dat je nooit een uitspraak kan doen over iemands algehele intelligentieniveau op basis van een soort IQ test.